Trädgårdsliv | Trädgården | Buskar | Rosor | Perenner | Clematis | Dammen | Kaktusar |Projekt

vinjett

Perenner, fleråriga växter i trädgården

Perenner har vi överallt på tomten. Under träd och buskar, i grupper, på slänter och förstås, i rabatter. De flesta är inte i starka färger utan mer diskreta gröna blad med pastellfärgade blommor under kortare tid. Det blir lätt för grälligt med färgstarka blommor överallt. Jag försöker fylla ut marken mellan buskar och träd med olika låga perenner som inte alls behöver ha synliga blommor. Marken blir mer lättskött med låga växter mellan träden, än gräs som behöver klippas titt och tätt.

Några perenner är storväxta och passar bäst som solitärer. Gräs är en typisk solitärväxt. Pioner gör sej också bra som ensam växt.

Rabatter har vi några stycken. I en finns mer vanliga trädgårdsblommor. Riddarsporrar, Stormhatt, Echinacea, Iris mm. En annan har mest skuggtåliga växter i vitt och blått. Den långa våtbäddsrabatten har olika blommor för alla årstider och kanske speciellt för hösten. En rabatt utmed huset har mycket Heuchera och Clematis. Ett område med soltåliga växter och kaktusar finns också.

De flesta perennerna är ändå utspridda i naturen mellan buskar och träd. Speciellt olika nävor och blåklockor. Fantastiska blommor på en naturtomt! Rabattväxter är färgglada inslag i trädgården! Det finns sorter som blommar på olika tid under hela växperioden.

blommor

Det bästa sättet att skaffa sej många perenner när en större yta skall täckas, är förstås att odla själv! Man kan antingen så frön, många bäst redan under vintern, och förvara skuggigt utomhus. När våren kommer så gror plantorna allteftersom värmen kommer. Många frön behöver en köldperiod för att gro och det här sättet liknar mest naturens eget! Frön finns att köpa och många trädgårdsföreningar har byte, försäljning och utdelning av medlemmarnas insamlade fröer. Internet har också många firmor både i Sverige och utlandet som säljer fröer. Det är spännande och kul att pröva olika nya sorter. Somliga blir jättelyckade och andra hamnar i komposten sedan de visat vad de går för!

såkrukor

Ett sätt att så perenner utan att riskera uttorkning eller drunkning!

Öhmans blötbäddsmetod för sådder beskriver hur man har såkrukor, med extra väldränerat gruslager, i en plastlåda med dräneringshål. Placera lådorna skuggigt på en bänk, gärna delvis under tak. Vattenpåfyllning behövs bara när det nästan inte syns något vatten mer. 0,3 - 1 cm vattendjup fungerar! Kaklådor eller godislådor av plast går bra! Stick hål med glödgad spik.

Öhmans våtbäddsmetod, för rabatter som den tidigare nämnda, kan hittas på internet. Det var paret Öhman som uppfann metoden tidigare på 80-90-talet. - Bilden visar hur vi gjorde på ett ställe, som var rätt fuktigt på vinterhalvåret och låg på lera. Därav dränneringen. Jag har flera våtbäddar på andra ställen som ligger på sandjord.

Det är en fantastisk metod om man har besvär med torka eller rotkonkurrens från närliggande träd! Men det gäller att kolla kanterna varje år, så inte rötter hittar dit!

våtbädd

 

Ett annat sätt att skaffa plantor är förstås att byta med andra trädgårdstokiga vänner. När man sår så blir det ofta för många plantor. Det är bara att byta med varandra. Det är sällan man kommer hem från ett växtbytarmöte med färre växter än man hade vid ditresan. Konstigt!

Gödsling och vattning är ett ständigt pyssel. Att ha automatisk bevattning på vissa utsatta ställen som tex. under träd, i växthus där regnat inte kommer åt, är bra. Krukor utomhus torkar lätt ut också. Då hjälper en automatbevattning till så att man inte blir fånge i sin egen trädgård. Det går att åka bort någon vecka utan ångest! I största möjliga mån undviker jag att ha odlingar som inte klarar sej själv. Det är bara när den stora torrperioden i juni kommer som jag springer omkring med vattenkannor var och varannan dag till de mest älskade växterna. Det är tur vi har vattentunnor på, tillsammans mer än 1000 liter! Gödning sker mest med egen kompost, hästgödsel med torv och utspädd vattenlöslig näring. Den kommer dels från urin i vår urinseparerande toalett, dels med utspädd Wallco (Blomstra m.m.)

Det är jättebra att vara med i en trädgårdsförening också. Man lär sej massor, träffar andra likasinnade, får se fina träddgårdar och kommer iväg på olika evenemang! I Sverige finns det två stora trädgårdsföreningar med många lokalavdelningar runt om i landet. Riksföreningen Svensk Trädgård, RST, är den ena och Sällskapet Trädgårdsamatörerna, STA, den andra. Båda utger mycket bra tidskrifter, med fyra nr per år, i medlemsförmån. Dessutom rabatt på varor i viss plantskolor och butiker. På internet finns också mycket information att läsa. I Sverige har vi minst två trädgårdsfora där man kan ställa frågor och ventilera problem. Allt om Trädgårds forum och forumet hos Odla Nu. På Facebook finns många trädgårdsgrupper, som behandlar olika sorters växter med läsare från Sverige och internationella grupper. Det finns hur mycket som helst att hämta! Det gäller bara att lära sej att söka på rätt sätt...

Plantor kan också delas. Ofta, när jag köpt eller fått en växt som jag vill ha många av, så delar jag plantan i tre-fyra plantor och planterar om i varsin kruka. Sedan får de växa till sej lite, gärna i växthuset. Det lyckas för det mesta och särskilt på försommaren. Det gäller bara att ursprungsplantan var tillräckligt kraftig.

Många marktäckande växter kan man lätt ta en reva med lite rottrådar på och sticka ned i jorden direkt. De är mogna att slå rot först på sensommaren och augusti är en bra tid för detta. Det är lite fuktigt i marken, och fortfarande varmt så de bildar snabbt rötter. Gör man så några gånger per år så täcker man snart upp en stor yta.

Att ta sticklingar är också ett sätt att få många plantor. Man tar en toppbit 7-10cm, repar av bladen utom de i toppen. Sätt ner sticklingarna utmed kanten runt en kruka med sandblandad jord med perlit/vermiculit. Plastpåse över och placering på varmt ställe några veckor. Titta in under botten på krukan efter nya rötter. Somliga använder torvbriketter. Fördelen är att man lätt ser de nya rötterna när de växer ut.

liljebagge
snigel
bild
Larv som äter upp rosbladen! Liljebaggar är ett evigt hot mot alla liljor! Nyp dom!! Mördarsniglar kan äta många växter. Men inte alla sorter! Liten snäcka som klättrar högt och kastar sej över allt ätbart!

Några av våra små, men energiska, fiender i trädgården. Det gäller att bekämpa dom i tid. Ge aldrig upp!

Vi har vänner i trädgården också. Ta väl hand om dom! De hjälper till att hålla ordning i trädgården.

blomfluga
humlor
padda
groda
Blomfluga i agapanthus. Humlor. Obs, kvalster i pälsen på den vänstra humlan! Paddan är ett av de nyttigaste djuren i trädgården! Groda
uggla
huggorm
rödhake
 
Kattugglan tar sorkar och möss Huggormen äter också sorkar och möss. Fåglar äter alla sorters småkryp! Här sitter en rödhake med lite godis!  

Fler av Martins insektsbilder finns här

Bra länk om förökning. En svensk bok om förökning finns också att köpa. Titta!

"Perenner, inspiration-skötsel-lexikon" av Marie Hansson och Björn Hansson är också en bra bok

Lista till perenner

 Ett Försök med att lägga in bildspel på växter, finns här. Jag får skaffa fler bilder nästa sommar!

FöRSöKET!

Perenner | Vårblommor | Nävor | Skuggperenner | Solperenner | Höstblommor


Trädgårdsliv | Trädgården | Buskar | Rosor | Perenner | Clematis | Dammen | Kaktusar |Projekt

feb.-18©Margareta Rodensjö